Ystäväni antoi minulle hyvän vinkin maapallon toiselta
puolelta. Hän leipoo koti-ikäväänsä näkkileipää. Innostuin ajatuksesta sen
helppouden ja kaivatun vaihtelun vuoksi. Näkkileipätaikinaan voi laittaa
melkein mitä vain: erilaisia siemeniä, hiutaleita ja jauhoja oman mielen
mukaan. Aloitin kokeilemalla tattaria sisältävää tummaa näkkileipää ja vaaleaa
näkkäriä maissista. Tattarista tuli heti meidän perheen suosikki. Tyttäreni (3
v.) sanoin: ”Se maistuu auringolta!”
Siemenseos näkkileipätaikinaan
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl seesamsiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
6 dl vettä
Lisäksi
vaaleaan maissinäkkileipään
2 dl maissijauhoa + 1 tl suolaa
tummaan tattarinäkkileipään
2 dl tattarijauhoa + 1 tl suolaa
Aloita siemenien liuottamisella. Laita kaikki siemenet
kulhoon ja kaada vesi päälle. Anna siementen turvota vähintään kaksi tuntia.
Jos teet kahta eri näkkileipää, jaa siemenet puoliksi
kahteen kulhoon. Lisää molempiin kulhoihin suola ja jauhot. Taikinan tulee olla
melko paksua, mutta voit lisätä tarvittaessa tipan nestettä.
Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla. Levitä taikinat kostutetuin
käsin ohuiksi neliskulmaisiksi levyiksi omille pelleilleen. Leikkaa levyt
annospaloiksi pitsaleikkurilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti