18. huhtikuuta 2013

Tumma ja vaalea gluteeniton näkkileipä



Ystäväni antoi minulle hyvän vinkin maapallon toiselta puolelta. Hän leipoo koti-ikäväänsä näkkileipää. Innostuin ajatuksesta sen helppouden ja kaivatun vaihtelun vuoksi. Näkkileipätaikinaan voi laittaa melkein mitä vain: erilaisia siemeniä, hiutaleita ja jauhoja oman mielen mukaan. Aloitin kokeilemalla tattaria sisältävää tummaa näkkileipää ja vaaleaa näkkäriä maissista. Tattarista tuli heti meidän perheen suosikki. Tyttäreni (3 v.) sanoin: ”Se maistuu auringolta!”


  
Siemenseos näkkileipätaikinaan
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl seesamsiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
6 dl vettä

Lisäksi
vaaleaan maissinäkkileipään
2 dl maissijauhoa + 1 tl suolaa

tummaan tattarinäkkileipään
2 dl tattarijauhoa + 1 tl suolaa

Aloita siemenien liuottamisella. Laita kaikki siemenet kulhoon ja kaada vesi päälle. Anna siementen turvota vähintään kaksi tuntia. 

Jos teet kahta eri näkkileipää, jaa siemenet puoliksi kahteen kulhoon. Lisää molempiin kulhoihin suola ja jauhot. Taikinan tulee olla melko paksua, mutta voit lisätä tarvittaessa tipan nestettä. 

Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla. Levitä taikinat kostutetuin käsin ohuiksi neliskulmaisiksi levyiksi omille pelleilleen. Leikkaa levyt annospaloiksi pitsaleikkurilla. 

Laita molemmat pellit uuniin ja paista 180 asteisessa uunissa 45 minuuttia. Laske uunin lämpötila 100 asteeseen ja jatka paistamista noin 45 minuuttia, kunnes näkkileipä on kuivunut rapeaksi. Anna jäähtyä, paloittele  ja rouskuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti