Leivoin lapsena mummoni kanssa karjalanpiirakoita
kesäpaikkamme maalaistuvassa, jossa piirakat paistettiin perinteisesti leivinuunissa.
Vaikka paras karjalanpiirakka syntyy ohuenohuesta kuoritaikinasta ja juuri
oikeasta määrästä riisipuuroa, ei karjalanpiirakan teko ole niin vakavaa eikä
vaikeaa. Jopa kolmivuotiaani osasi kaulita taikinanöttöset ja levitellä
riisipuurot. Toivottavasti perinne on nyt siirretty jälkipolvelleni, sillä
olisi sääli, jos kadottaisimme taidon tehdä perinteisiä suomalaisia ruokia.
Karjalanpiirakat (G)
16 piirakkaa
Täyte
6 dl vettä
2 dl maitoa
1½ dl puuroriisiä
½ tl suolaa
Kuori
1½ kylmää vettä
¾ tl suolaa
2½ tattarijauhoa
1½ riisijauhoa
Voisula
1 dl maitoa
30 g voita
Kiehauta vesi haudutinkattilassa tai pinnoitetussa kattilassa. Lisää riisit ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää kuuma maito ja jatka keittämistä, kunnes puuro on valmista. Mausta suolalla. Täyte saa maistua reilusti suolaiselta. Anna jäähtyä hetki ennen leipomista.
Sekoita kulhossa vesi, suola ja jauhot tasaiseksi
taikinaksi. Leivo jauhoitetulla pöydällä tanko ja jaa se neljään osaan. Ota
yksi osa ja peitä loput kostutetulla liinalla.
Leikkaa taikinatanko neljäksi pieneksi palaksi. Kauli palat ohuiksi
soikeiksi kuoriksi. Levitä kuorelle ohut kerros riisipuuroa. Jätä reunoille
noin puoli senttiä tyhjää. Rypytä piirakka kääntämällä sivut riisipuuron päälle
niin, että päät jäävät vielä auki. Aloita rypytys piirakan keskeltä toiseen
päähän ja sitten toiseen.
Paista piirakat 275 asteessa noin 12 minuuttia.
Sulata voi lämpimään maitoon. Kasta kypsät, lämpimät
piirakat voisulassa molemmin puolin. Peitä piirakat liinalla, jotta ne hieman
pehmenevät ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti