14. helmikuuta 2013

Gluteeniton laskiaispulla






Olen luullut, ettei gluteenittomista jauhoista pysty leipomaan pullaa. Laskiaispullan himoissani päätin kuitenkin yrittää. Kyllä kannatti! Tein taikinan maitoon ja lisäsin yhden munan, koska maitotuotteet ja kananmunat parantavat gluteenittomien leivonnaisten koostumusta. Sokeria ja rasvaa saa laittaa runsaasti. Vaivaaminen onnistui sähkövatkaimella.

Sitten tein luultavasti virheen. Sanotaan, että gluteeniton taikina kohotetaan vain kerran. Älä kohota pullataikinaa vaan muotoile ensin pullat ja anna niiden kohota leivinpaperilla peitetyllä pellillä. Yritin turhaan kohottaa taikinaa kahteen kertaan. Taikina kyllä kohosi komeasti, mutta muoteilemani pullat eivät. Silti pullat maistuivat herkullisilta.


Gluteeniton pullataikina

5 dl maitoa
1 kananmuna
2,5 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 pss kuivahiivaa
10 dl gluteenitonta jauhoseosta
150-200 g leivontamargariinia

Lämmitä maito 42 asteiseksi. Sekoita joukkoon muna, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää noin puolet jauhoista, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Vaivaa sähkövatkaimella sekaisin. Lisää loput jauhot sekoittaen ja lopuksi pehmeä margariini. Vaivaa huolellisesti, kunnes taikina on kimmoisa. 

Leivo heti pyöreiksi pulliksi jauhoitetulla pöydällä. Kohota pullia leivinpaperilla peitetyllä pellillä noin 40 minuuttia. Voitele munalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia.

Leikkaa jäähtyneestä pullasta ”lakki” pois. Kaiverra pullan sisusta sen verran, että sinne muodostuu hillosilmänkokoinen kolo. Täytä pulla hillolla ja kermavaahdolla. Laita lakki päälle ja koristele halutessasi tomusokerilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti